Het AVB examen

Het examen Voertuigbeheersing

Het examen duurt ongeveer 20 minuten en bestaat uit 12 bijzondere verrichtingen. Op het examen worden 7 verrichtingen getoets. Je mag iedere bijzondere verrichting één keer overdoen en van de 7 moeten er minimaal 5 voldoende zijn. De examinatoren kunnen de volgende bijzondere verrichtingen vragen:

 1. achteruit parkeren
 2. langzame slalom
 3. wegrijden uit een parkeervak
 4. denkbeeldige acht
 5. stapvoets rijden
 6. halve draai
 7. uitwijkoefening
 8. snelle slalom
 9. vertragingsoefening
 10. noodstop
 11. precisiestop
 12. stopproef

Direct regelen bij CBR

AVD Examen

Het examen Verkeersdeelneming

Dit examen onderdeel duurt 50 minuten van deze 50 minuten ben je 35 minuten door het verkeer aan het rijden. Tijdens dit examen laat je zien wat je waard bent in het verkeer. Het komt erop neer dat je toont, om te kunnen gaan met de voor- en nadelen van het motorrijden. Je moet laten zijn dat je zelfstandig op een veilige, verantwoorde manier door het verkeer kan rijden.

Om aan het examen AVD te mogen deelnemen heb je verder een geldige legitimatie nodig en moet je nog eenmalig een eigen verklaring hebben. Een eigen verklaring is een lijst me vragen, opsgesteld door het CBR, die betrekking hebben op je gezondheid. De instructeur laat je deze vragen in het begin van je opleiding lezen. Die verklaring word vervolgens door ons bij het CBR ingediend.